Sant Josep del Censal

Estem en l’ermita de Sant Josep de Censal, és una ermita que a la fi del segle XX va passar a ser guardiana i responsabilitat del gremi de fusters i on cadascun dels membres va col·laborar en una xicoteta restauració i en el subministrament de, per exemple, els bancs. Alguns van subministrar, una altres van envernissar, uns altres van montar, etc. i més tard es va començar a fer una festa.

Després de la desaparició de l’associació de fusters, es va deixar de realitzar la festa que consistia en una xicoteta missa i processó però fa aproximadament dos anys, per mitjà de l’interés de diversos ex associats i fusters i amb la col·laboració de l’ajuntament, es va tornar a gestionar el tema de realitzar les festes de Sant Josep ací en l’ermita. La festa consisteix en una processó, el 19 de Març, en la qual es fa una xicoteta processó eixint des d’ací, passejant al sant, fins al carranc de Fraga i tornar. Després es fa un vinet d’honor i la festa consisteix en això. 

És un punt de reunió per al gremi de fusters i a l’ésser una festa tan xicoteta, reduïda i en la qual només acudeix gent del gremi estem intentant que es continue per mitjà dels nostres fills, de la gent jove. Jo, per exemple, tinc dues xiquetes i venen tots els anys, els fa il·lusió traure al sant, i veure com donem suport a aquesta tradició a Castelló i intentarem que continue així quants més anys millor.